De meest voorkomende opmerking die we bij De Marketing Mentor van opstartende (en andere) ondernemers te horen krijgen, klinkt zo: “Marketing? Ik weet niet waar ik zou moeten beginnen.”

Het antwoord is heel eenvoudig, want beter ondernemen is net als een betere wereld: het begint bij jezelf.

Waarde creëren door jezelf te zijn

Jij geniet ervan om je sterkste talenten in dienst te stellen van je klanten. Wanneer je helemaal jezelf bent en in je element, heb je anderen het meeste te bieden en creëer je de meeste waarde. En dat levert jou als ondernemer de meeste voldoening en werkelijk succes op. Dat is onze visie op ondernemen.

Op zoek gaan naar een doelgroep waar je op korte termijn het meeste geld aan kunt verdienen op, ongeacht of jouw waarden en ideeën zo in de knel komen, is een keuze die daar haaks op staat. Mijn jarenlange ervaring in grote bedrijven heeft me geleerd dat die weg voor mij in elk geval niet werkt, maar sommige ondernemers weten dit aardig lang vol te houden.

Duurzaam ondernemen is winst voor iedereen

Ik geloof in duurzaam ondernemen, gebaseerd op het idee dat een win voor de klant en een win voor de ondernemer samengaan. Om dat te bereiken ga je op zoek naar klanten die in grote lijnen dezelfde overtuiging hebben als jij.

Hoe doe je dat? Zoals gezegd: begin bij jezelf. Duurzaam, succesvol ondernemerschap begint met goed weten waar je voor staat, wat je jouw klanten te bieden hebt en waarin jij anders bent dan alle andere aanbieders in jouw markt.

De 6 vragen van De Marketing Mentor

Daarmee heb ik meteen al enkele vragen prijsgegeven. Ben je er klaar voor om aan de slag te gaan met (betere) marketing? Niet te snel ja knikken. Dit is serieus en kan mogelijk je leven veranderen! Denk er nog even goed over na….

Pauzemuziekje….

Dan gaan we nu persoonlijk worden. De onderstaande vragen vormen het begin van elk mentortraject met De Marketing Mentor. Gun jezelf de tijd om ze te beantwoorden:

  1. Wie ben ik? Je persoonlijkheid in maximaal twee zinnen
  2. Wat kan ik bijzonder goed? Je drie belangrijkste talenten
  3. Waar ligt mijn passie? Wanneer voel ik me in mijn element?
  4. Waar heb ik een hekel aan?
  5. Waar ben ik niet zo goed in?
  6. Kun je de volgende zin afmaken? Als geen ander ben ik in staat …

Maak het jezelf een klein beetje gemakkelijker en download hier het bijbehorende e-book. Met begeleidende tekst en toelichting per vraag.

Marketing is kleur bekennen

Vind je die vragen moeilijk en confronterend? Dat zijn ze ook. Dit gaat over kleur bekennen en dat betekent heel goed in de spiegel kijken en eerlijk zijn over wat je ziet. Dat komt dus per definitie heel dichtbij. Maar is er een alternatief wanneer je marketing voor jezelf goed wilt aanpakken? Dat betekent immers dat je de beste versie van jezelf aan je potentiële klanten toont.

We hebben bij de start van De Marketing Mentor zelf ervaren hoe moeilijk dat kan zijn. Daarom hebben we een collega-ondernemer gevraagd ons te ondersteunen bij de zoektocht naar onze eigen antwoorden op de vragen. Soms een beetje pijnlijk om je eigen blinde vlekken te ontdekken, maar verder was het vooral een openbaring en een super leerrijk traject voor ons!

Een openbaring vereist wel dat je open staat en jezelf openstelt. We hebben ook ervaren dat dit niet voor iedereen mogelijk is. Voor een ondernemer die bij de woorden “kleur bekennen” van kleur verschiet, zoals we onlangs meemaakten, zal goede marketing volgens onze definitie heel lastig zijn.

“Kleur bekennen: het wordt wel eens tijd!”

Sofie, startende ondernemer als coach en loopbaanbegeleider, reageerde tijdens onze kennismaking heel anders, toen we het over kleur bekennen hadden. “Het wordt wel eens tijd, hé. Hoe kom ik anders aan de klanten die ik graag wil?”

We hebben met Sofie een gepassioneerd traject doorlopen om haar missie, doelgroep en storytelling uit te kristalliseren. Op dit moment is ze zelf volop bezig met het laten ontwikkelen van een nieuw logo, huisstijl en een nieuwe website met hier en daar nog wat coaching vanaf de zijlijn van De Marketing Mentor.

Het antwoord van De Marketing Mentor op vraag 6

Misschien ben je nog nieuwgierig op ons antwoord op vraag 6? Komt ie: Als geen ander is De Marketing Mentor in staat om ondernemers voorbij hun horizon te brengen met uitdagende, persoonlijke marketingmentoring. Wat betekent dat wij de keuze gemaakt hebben voor ondernemers, die de toegevoegde waarde erkennen van buiten hun eigen comfortzone tot voorbij hun horizon te gaan.

Ben jij zo iemand? Wil jij erachter komen of wij onze belofte waar kunnen maken? Maak hier dan direct een vrijblijvende afspraak en overtuig jezelf.