‘Ik ben succesvol door enkel mijn facebookpagina te gebruiken’. Geloof jij dat?
Je kent ze ongetwijfeld. De ondernemers die beweren dat ze ‘goud geslagen hebben’ met een Facebook-pagina. “Je hebt geen website nodig om nieuwe klanten aan te trekken en huidige klanten tevreden te houden.”
… Dit is echter een geval van korte termijnvisie. Het is goed online aanwezig te zijn op diverse kanalen. Als je facebookpagina momenteel werkt moet je dat uiteraard zeker blijven doen, maar als ondernemer moet je op zoek naar een duurzame strategie om je online aanwezigheid te bestendigen. Verplaats je focus van huidige successen naar toekomstige kansen. Je zal zien wat je onderneming misschien nu mist.
Een Facebook-pagina kan een handig hulpmiddel zijn voor een zelfstandige of KMO die een bepaald doelpubliek wil bereiken, maar het zal niet voldoende zijn om er een gerenommeerd, respectabel merk van te maken…
Waarom? … hier volgen 8 redenen:
# 1: Een Facebook-pagina is een hulpmiddel, geen website
Een Facebook-pagina heeft zijn voordelen. Het is gratis, eenvoudig in te stellen en met meer dan 6 miljoen gebruikers in België biedt Facebook ondernemers de mogelijkheid om talloze klanten aan te trekken.
Via Facebook kan je als ondernemer met je klanten in contact komen. Je kan vragen beantwoorden, blogposts promoten, foto’s plaatsen en klanten op de hoogte houden van de nieuwste aanbiedingen. Het probleem is echter dat alles wat op een Facebook-pagina wordt gepost, tijdgevoelig is. Bij elk nieuw bericht dat je plaatst, zakt het vorige bericht verderop in de tijdlijn van je pagina totdat het niet langer zichtbaar is. Om het opnieuw te vinden moeten bezoekers serieus scrollen. Er is geen effectieve manier om belangrijke informatie terug te vinden. Er is ook geen manier om berichten statisch te houden, behalve één bericht dat kan worden vastgemaakt aan de bovenkant van je tijdlijn. Niet slecht, als je maar één belangrijk ding te melden hebt.
# 2: een Facebook-pagina heeft beperkte SEO
Hoe zit het als we gevonden willen worden via Google? Een Facebook-pagina biedt heel weinig op het gebied van SEO (zoekmachine optimalisatie). Omdat alle Facebook-pagina’s hetzelfde sjabloon volgen, is er vrijwel niets dat kan worden gedaan om inhoud en trefwoorden aan te passen voor een betere vindbaarheid. Zelfs wanneer er een manier zou zijn om SEO op Facebook te optimaliseren, zijn bezoekers nog steeds verplicht om in te loggen op Facebook om je pagina te kunnen zien.
Qua ontwerp zijn de opties ook heel beperkt op een Facebook-pagina. Het enige wat je kan doen is belangrijke informatie en enkele zaken zoals afbeeldingen en logo’s plaatsen. Dit enkel op de specifiek daarvoor bestemde plaatsen.
P.S. Vergeet niet om ervoor te zorgen dat het beeldbestandstype, de grootte en de afmetingen moeten voldoen aan de vereisten en richtlijnen van Facebook. Deze zijn ook nog eens onderhevig aan verandering. Dit brengt ons bij de volgende reden.
# 3: Facebook-pagina’s zijn eigendom van Facebook
Met de updates van de bedrijfspagina’s gaat Facebook zich positioneren als een soort mini-website, waar elk bedrijf een schijnbaar gratis ruimte krijgt. Ondanks dat je er niet voor moet betalen is er wel een prijs: alles op Facebook is dan ook eigendom van Facebook. Jij als ondernemer ‘gebruikt’ het alleen maar.
Natuurlijk heb je als bedrijfseigenaar toegang tot degelijke marketing- en analysehulpmiddelen. Je hebt wat creatief zeggenschap over wat er op de bedrijfspagina gebeurt maar uiteindelijk is het facebook die het kader schept en de mogelijkheden beperkt. De pagina is nog steeds onderworpen aan alle regels, voorschriften en vooral algoritmen die Facebook naar eigen believen gebruikt. Zo kan er geen enkel resultaat worden gegarandeerd voor inspanningen om bijvoorbeeld de betrokkenheid te verhogen. Bij een like toont een gebruiker interesse in je pagina. Maar dat wil nog niet zeggen dat deze persoon in de toekomst al jouw posts zal zien. Dit wordt bepaald door het algoritme van Facebook. Zo moeten ze bijvoorbeeld regelmatig interacties hebben met jouw pagina, anders zal het algoritme van Facebook jouw berichten niet meer tonen op de tijdlijn van de ander.
# 4: een site is jouw eigendom
Een website is echter eigendom van jouw bedrijf. Het is als een kavel, waarover een ontwerper volledige, onbeperkte creatieve controle heeft. Je bent vrij om het geheel zelf te vormen. Zo kan je het volledig aanpassen aan de behoeften van jouw klant, met weinig of geen beperkingen.
Op een website is jouw bedrijf focus. Dus alles wat je ermee doet komt als eerste ten goede aan jouw onderneming. Voor elke functie (eCommerce, marketing, analyse) die Facebook op zijn platform aanbiedt, is er een betere, robuustere tegenhanger die voor je site kan worden gebruikt. Veel bureaus gebruiken deze tools zelf om diensten aan te bieden, zoals marketing, SEO en zelfs sociale-mediapakketten voor de KMO’s. De mogelijkheden zijn vrij beperkt met enkel een Facebook-pagina.
# 5 met een website bouw je aan je Brand
Wat kan je site aan jouw klanten vertellen? Alles wat ze graag willen weten. Niet enkel wie je bent, maar ook de waar, wanneer en de waarom van jouw bedrijf.
Op een Facebook-pagina is je bedrijfsinformatie gedegradeerd tot het equivalent van toegewezen zitplaatsen. Wanneer een bedrijf wil afwijken van het sjabloon dat Facebook momenteel biedt, kan je niet zo heel veel veranderen. Zo kan je bijvoorbeeld wel een banner uploaden met een creatieve achtergrondafbeelding. Aan het sjabloon van de pagina zelf kan je niets veranderen.
Met een website zijn er geen restricties voor je ontwerpelementen. Jij maakt de regels. Elk onderdeel, van bedrijfsinformatie en getuigenissen van klanten, kan strategisch worden geplaatst (en veranderd als iets niet werkt) voor de best mogelijke gebruikerservaring. Als gevolg hiervan zal je maximaal profiteren van de interactie van bezoekers, in plaats van dingen gewoon aan het toeval of nieuwsgierigheid over te laten – zoals men op een Facebook-pagina moet doen.
# 6: Websites vertellen verhalen
Elke ondernemer heeft een verhaal te vertellen. Misschien is het een inspirerend verhaal over een lokaal bedrijf dat al dertig jaar een deel is van een gemeenschap. Misschien is het een onderliggende boodschap waarmee je de wereld wil inspireren. Met een website heb je de macht om het te vertellen met de content die je plaatst.
# 7: Websites bieden een ervaring
Je biedt niet enkel producten en diensten aan jouw klanten! Besef goed dat je ook een ervaring creëert die ze met jou en je onderneming (brand) associëren. Klantervaring is waarmee je jouw bedrijf omzet in een ‘brand’. Het is de enige onderscheidende factor ten opzichte van je concurrent. Ideale klanten kopen op gevoel (beleving), authenticiteit en vertrouwen.
# 8: Laatst, maar zeker niet minst: Afleiding versus focus
Je zal het vast zelf ook al eens hebben meegemaakt. Je bent iets aan het bekijken op Facebook (of andere Social Media) en dan komt er een melding van iemand in je netwerk die iets gepost heeft of ergens commentaar op geeft. Natuurlijk klik je erop, en dan op het volgende … etc. 5 likes, enkele filmpjes en 20 minuten later ben je het interessante stuk wat je aan het bekijken was helemaal vergeten. Op je eigen website is er geen afleiding en is de kans vele malen groter dat een bezoeker die interesse heeft de informatie ook echt tot zich neemt!
Tip: Gebruik Facebook als tool om extra bezoekers naar je website te krijgen.
Indien je jouw business primair gaat opbouwen via je Facebook-bedrijfspagina laat je gegarandeerd meerdere opportuniteiten liggen. Bovendien ben en blijf je afhankelijk van hun richtlijnen. Onze tip is dan ook om Facebook strategisch in te zetten om de bezoeker van Facebook (en andere Social Media) naar je website te leiden. Op deze manier bouw je zelf jouw merk en klantenbestand op!
Bron: Web-AmiGo