Wie ooit Lightroom al eens gebruikte, weet zonder twijfel dat het exporteerscherm heel uitgebreid is. Er zijn heel wat onderdelen met elk hun eigen instellingen, waardoor het exporteerproces ingewikkeld lijkt. Hieronder worden de belangrijkste delen besproken, namelijk de delen die je nodig hebt om foto's te exporteren. Belangrijk hierbij is om steeds vooraf te bepalen waarvoor de foto's moeten dienen, want dit heeft een invloed op de instellingen.

De onderdelen van het exporteren

Exportlocatie

Zoals de naam al doet vermoeden, in dit deel geef je aan waar je foto opgeslagen wordt. Zorg voor een goede structuur zodat je snel de gewenste foto's kan terugvinden.

Bestandsnaam

Als je van plan bent de foto's online te gebruiken, dan kan je beter meteen voor een betekenisvolle naam kiezen. Verander de standaard "IMG_…" door een naam die iets meer zegt over wat er op de foto te zien is. Dit helpt de zoekmachines om de inhoud van je website te lezen waardoor je website ook makkelijker gevonden zal worden.

Bestandsinstellingen

Hier zijn er meteen enkele belangrijke verschillen tussen print en web. Voor print kies je best voor de indeling TIFF of JPEG en laat je de slider van kwaliteit op 100% staan. Op deze manier blijft alle informatie van de foto behouden voor een afdruk van hoge kwaliteit. De kleurruimte verander je naar Adobe RGB en de resolutie mag op 240 pixels per inch blijven staan.

Voor online gebruik zijn de instellingen net iets anders. JPEG is het meest gebruikte formaat en wordt ook door de meeste websites ondersteund. Kleurruimte wordt altijd ingesteld op sRGB om een groene of onverzadigde schijn te vermijden. De kwaliteit mag je verlagen tot ongeveer 60% zonder dat je verschil opmerkt. De meeste fotografen raden echter aan om toch rond de 75-85% procent te blijven. Door de kwaliteit te verlagen, beperk je de bestandsgrootte zonder een merkbaar verschil. Hier mag de resolutie ook op 240 pixels per inch blijven staan.

Afbeeldingsgrootte

In dit deel is het belangrijk om te weten op welk medium precies je de foto's wil delen. Elk platform heeft zijn eigen kenmerken en ideale afmetingen. Voor Instagram mag je foto bijvoorbeeld niet breder zijn dan 1080px of je riskeert dat Instagram zelf jouw foto's gaat verkleinen met kwaliteitsverlies als gevolg. Je kan hier zelf kiezen of je concrete afmetingen wil opgeven of dat je een maximum breedte of lengte wil ingeven.

Uitvoer verscherpen

Voor online gebruik mag je dit best instellen op verscherpen voor scherm met een standaard hoeveelheid. Voor print wordt dit afgeraden. Je kan beter via Photoshop zelf je foto's verscherpen zodat je meteen het resultaat ziet.

Metagegevens

En dan een stukje privacy: in dit deel beslis je welke informatie mee wordt opgeslagen met je foto. Bij 'Alleen copyright' worden bijna alle metagegevens verwijderd. Bij 'alle metagegevens' worden alle gegevens bijgehouden, zoals bijvoorbeeld je camera-instellingen, Lightroom-instellingen, datum en uur van opname en zo verder. Er wordt wel aangeraden om onderaan de vakjes 'persoonsinfo verwijderen' en 'locatie-info verwijderen' aan te vinken om toch een beetje privacy te behouden.

Watermerken

In een laatste deel van de instellingen kan je kiezen om meteen aan al je foto's tegelijk een watermerk toe te kennen. Je kan zelf een tekst-watermerk ontwerpen in Lightroom of je kan een logo bestand uploaden en de positie bepalen.

Overzicht van afmetingen voor sociale media

Op zoek naar een handig overzicht per platform? Deze sizing guide kan je op weg helpen.

Sizing guide per platform