Meer informatie over de workshop ‘Kies je doelgroep’ vind je hier

Welkom bij ‘Boven de wolken’, de vlog van De Marketing Mentor

Marketing. Zoveel mensen, zoveel definities. En iedereen heeft er een oordeel over. Bij De Marketing Mentor houden we het eenvoudig en duidelijk.

Goede marketing is bepalen hoe je je aanbod bij de juiste mensen, op de beste manier onder de aandacht kunt brengen. 3 elementen. We gaan ze een voor een doorlopen.

Maar eerst wil ik nog even ingaan op een veelgehoord oordeel over marketing.Namelijk mensen iets willen aansmeren wat eigenlijk niet willen hebben.

Zijn er personen, zijn er  bedrijven die dat doen? Absoluut.Maar dat zijn geen marketeers. Het zijn roekeloze verkopers die ook nog eens misbruik maken van reclame. Nu is reclame één van de meest zichtbare middelen van marketing, dus het is ook ergens logisch dat sommige mensen slecht spreken over marketing.

Wie zijn de juiste mensen?

Marketing gaat niet over ijs verkopen aan eskimo’s. Het gaat niet over een tweepersoonsbed verkopen aan de Paus. Het gaat erom dat jouw fantastisch product, jouw fantastisch ijs, jouw fantastisch bier bij die mensen terechtkomt die daar het meest blij van worden.

Dat jij op je gemak kunt verkopen met minder prijsdiscussies, met hogere marges, meer tevreden en uiteindelijk loyale klanten. Dat zijn de mensen die op jou zitten te wachten. Dat zijn díe mensen die als eerste bereid zullen zijn om hun portemonnee voor jou open te trekken, omdat zij het gevoel hebben dat jij hun echt begrijpt.

De echte bierliefhebber, de echte ijsliefhebber. Dat is dus niet iedereen die jouw product of service zou kunnen gebruiken. Als jij voor iedereen wil zijn, weet je nu al dat je nooit méér zult kunnen vertellen, dan wie je bent en wat je product of dienst doet. En daarmee ben je net als ieder andere concurrent in de markt met prijs als enige onderscheidende factor.

Ik noem dat: sales zonder marketing doen.

En dat is uiteraard een keuze. Maar denk dan nooit meer over marketing na. Denk wel over reclame na.

Wat is de juiste manier?

Eens je gekozen hebt voor de juiste mensen is het jouw taak om te achterhalen wat nodig is om door deze mensen gekocht te worden.

Jij zult dus moeten achterhalen wat de leefwereld is van deze mensen,wat zijn hun persoonlijkheidskenmerken, behoeftes, verlangens, doelen, angsten. Voor wie en waarom springen ze uit hun zetel? Waar hebben ze echt nood aan?

Een trendsetter is op zoek naar een ander bier dan een statuszoeker of een mainstream, ‘middle of the road’-mens of een veiligheidszoeker. De één is op zoek naar de nieuwste micro-brewer zoals De Mortselarij in Mortsel, de ander is een levenslang Stella-fan.

Een functioneel verhaal over jouw product of service, dat boeit niet. Dat is bijzaak. Niemand zit te wachten op nóg een bierbrouwer die vertelt dat hij lekker bier maakt.

Wat wél het verschil maakt is een onderscheidend verhaal dat duidelijk maakt, waarom mensen bij jou moeten zijn en niet bij je concurrent. Een verhaal met betekenis dat de diepste behoeftes van je potentiële klanten raakt.

Een uniek verhaal. Eindelijk ben jij er.

Tesla, geen nieuw automerk, maar het gevoel dat jij helpt de wereld te redden. Of dat ene biermerk waar je op café bereid bent €15 voor te betalen, omdat jij vindt dat jij het waard bent het beste bier ter wereld te drinken.

Je begrijpt nu zeker ook waarom voor ons verkoop geen doel is van goede marketing. Wel een logische consequentie. Zodat jij op je gemak kunt verkopen met minder prijsdiscussies, hogere marges en meer tevreden en uiteindelijk loyale klanten. Dat jou fantastisch product bij die mensen terecht komt, die dit het meest waarderen. Zij blij, jij blij.

Wil jij ook eens vrijblijvend sparren of jij je aanbod bij de juiste mensen op de beste manier onder de aandacht brengt?

Bel ons, mail ons. We zijn ontzettend benieuwd naar jouw verhaal. Hopelijk tot snel.