“Geef altijd door wat je geleerd hebt”: wijze woorden van ‘master Yoda’*, de mentor van Luke Skywalker in de Star Wars saga. Hoewel ik nog geen 900 jaar oud ben, zoals Yoda en dat waarschijnlijk (je weet nooit!) niet zal worden, voelde ik jaren geleden al dat ik graag wil doorgeven wat ik zelf geleerd heb. Ik wil een mentor zijn!

De eerste mentor van De Marketing Mentor

Dat heeft zeker met mijn eigen mentors te maken, waarvan de eerste niet de minste was. Ik was 14 jaar en had mijn eerste betaalde optreden als muzikant, vervanger van een collega-saxofonist. Daar zat ik als jonge gast tussen al die doorgewinterde professionals. Stijf van de zenuwen natuurlijk.

Naast mij zat Hans, eerste trompettist en bandleider en toen al ver in de 60 met een immense passie voor muziek. Hans nam mij ter plekke onder zijn vleugels. Ik weet echt niet meer wat we allemaal gespeeld hebben. Wat ik nooit zal vergeten is dat Hans tijdens een swingnummer opeens tegen mij zegt: “Frank, volgende solo is voor jou. En opstaan hé.” 

Een eerste keer stel je beter niet uit

Wat? Ik? Een solo? En ook nog opstaan? Daar stond ik met trillende knieën in het zicht van het hele publiek en speelde wat er in me opkwam. Laten we het maar gestuntel noemen, een geslaagde solo was het niet. En dat deed er ook niet toe, begreep ik toen Hans in de volgende pauze tegen mij zei: “Ik wist dat je het kon, Frank. Een eerste keer blijft altijd een eerste keer. Dus waarom uitstellen tot de volgende keer?”

Het deed er helemaal niet toe wat ik speelde, alleen maar dat ik de durf had om op te staan en mezelf aan het publiek te tonen. “Ik wil je vanaf nu graag in de band hebben”, zei Hans en de rest is geschiedenis: ik sta inmiddels 40 jaar op het podium. 

De kracht van een mentor

Pas veel later begreep ik dat Hans mijn eerste mentor was. Hij was degene die in mij geloofde. Met een klein zetje in de rug liet hij mij een enorme sprong maken. Vanaf dat moment was muziek nooit meer hetzelfde voor mij en die passie voor muziek groeit nog iedere dag.

Die passie deel ik met de bandleden van Men & a Lady. Voorlopig geen optredens helaas, ook geen Gentse Feesten dit jaar, maar wel een lockdown-special online als bedankje voor de Corona-helden en onze fans.

Zo is het idee van De Marketing Mentor geboren. Ik wil ondernemers ook sprongen laten maken waar ze anders niet van zouden dromen. Soms is een gesprek, een uurtje sparren al genoeg om veel in beweging te zetten. Vaak is een mentoring traject van een aantal sessies genoeg om mensen volledig anders en met veel meer begrip naar hun eigen missie en business te laten kijken.

Níet De Marketing Consultant

Ik geloof in een aanpak als mentor, en niet als consultant: doel is om mijn kennis en ervaring aan gepassioneerde ondernemers, vrije beroepers en zelfstandigen over te dragen, zo dat zij zelfstandig verder kunnen. Idealiter maak ik me overbodig, dus juist niet onmisbaar.

Voor mij is het niet meer zo belangrijk om zelf als marketeer grote daden te stellen. Been there, seen that, done that. Niet dat ik niet meer bijleer. Integendeel zelfs! De wisselwerking met andere ondernemers is een prachtige leerschool die mij ongelooflijk veel voldoening geeft.

Ik leer nu door mijn ervaring en kennis, mijn successen en zeker ook mijn falen op marketinggebied, in dienst te stellen van de doelen van andere ondernemers. Ondernemers met passie en goede ideeën, maar met wat minder kennis van marketing dan ik. 

Dingen nu anders, beter doen?

Ontmoet dan De Marketing Mentor. Heb je juist nu behoefte aan advies, ondersteuning en aanmoediging? Dat is precies wat De Marketing Mentor ondernemers zoals jij kan bieden.

Zoals gezegd: de eerste keer stel je beter niet uit. Om nog maar eens met Yoda te spreken: “Try not. Do. Or do not. There is no try.”

Maak dus meteen een afspraak voor een gratis sparringsessie van een uur.

Bekijk hier ons #sterkernacorona-aanbod

*“Always pass on what you have learned” zegt Yoda.