Marketing krijgt vaak de schuld van alles. Marketing is het kwaad, marketeers liegen en bedriegen en zijn de oorzaak van veel leed. Ik lees op dit moment boeken over de farmaceutische industrie. Echte aanraders voor iedereen: Het pillenprobleem, Dick Bijl en Foute farma, Ben Goldacre. Lezen! Maak even tijd om je eigen leven, en dat van je dierbaren, te redden of te verlengen.

In deze boeken gaat het opvallend vaak over marketing. De farmaceutische industrie besteedt daar namelijk miljarden aan. En in een aantal gevallen (we gaan niet demoniseren) gaat het daarbij om misinformatie: achterhouden van belangrijke informatie over schadelijke bijwerkingen of verzwijgen dat medicijnen gewoon niet werken.

Het feit dat de marketing van onder andere farmaceuten zo goed lijkt te zijn (dat is nog maar de vraag!), maakt dat het hele vak in een kwaad daglicht is komen te staan.

Is alles de schuld van marketing?

Dat denk ik niet.

Een metafoor. Iedereen heeft wel een mes in huis. Een goed scherp mes is een fantastisch instrument in handen van een chefkok. Wanneer iemand met zijn keukenmes een ander mens verwondt of vermoordt, dan gaan we niet het mes oppakken en veroordelen. We doen niet alle messen in de ban om vervolgens de chefkok zonder mes de keuken in te sturen.

Waarom geven wij marketing en marketeers dan wel de schuld van andere ‘misdaden’? Goede marketing is, net als een mes, een gevaarlijk wapen in de handen van de verkeerde mensen. Als je ziet hoeveel geld de farmaceutische industrie besteedt aan hun ‘marketing’ (vooral lobbying en beïnvloeding van opinieleiders en beleidsmakers), moet je je wel afvragen hoe goed hun marketing is. Blijkbaar is er heel erg veel geld nodig om misleiding te veroorzaken.

Goede marketing is….

Veel eenvoudiger en goedkoper is het om een goede, eerlijke boodschap te verspreiden. Goede marketing voor een goed en eerlijk product of dienst heeft als resultaat blije consumenten en blije ondernemers. De consumenten, gewoon mensen zoals jij en ik, hebben het beste product gevonden dat de markt te bieden heeft. En dat aan een goede, eerlijke prijs.

Goede marketing voor een slecht, oneerlijk product heeft blije ondernemers (of aandeelhouders) en ontevreden consumenten tot gevolg. Het kost heel erg veel geld om ontevreden mensen het zwijgen op te leggen of, in dit geval, te overstemmen met een ander geluid. Dat is wat farma-marketing namelijk doet: niet zozeer hun product in de markt zetten, als wel de negatieve geluiden overstemmen.  

Goed en eerlijk product

Als je een goed en eerlijk product of dienst hebt, hoeft marketing echt niet zoveel geld te kosten. Goede marketing is dan een instrument om de juiste mensen, degenen die blij worden van jouw product, te laten weten dat je er bent en waar ze jou kunnen vinden.

De Marketing Mentor lijkt in deze tijd misschien niet de beste naam om een bedrijf mee op te starten. Maar wij geloven in marketing. In goede marketing voor goede, eerlijke producten en diensten. Dat zijn de klanten waarnaar wij op zoek zijn.

Ben jij die klant waar wij naar op zoek zijn? Wij leren je graag kennen! Bel of mail meteen.