Vandaag 29 oktober vieren we misschien wel de belangrijkste uitvinding in de geschiedenis van de mensheid … het internet!!

Uiteraard was het internet niet mogelijk geweest zonder de vele uitvindingen die eraan voorafgegaan zijn, maar niemand kan ontkennen dat de komst van het internet een grote impact gehad heeft op onze wereld.

Vandaag willen we daarbij even stilstaan. Dit jaar is het bovendien een jubileum, omdat het precies 50 jaar geleden is dat het eerste bericht verstuurd werd via ‘het internet’.

De term ‘internet’ gebruikte men toen nog niet. Er werd gewerkt aan ARPANET, dat dus feitelijk de voorganger van ons huidige internet is.

Het begon op 29 oktober 1969, niet lang nadat Neil Armstrong de eerste stappen op de maan zette.

Er werd een verbinding gelegd tussen 2 computers. Eén computer stond bij UCLA (Universiteit van Californië – Los Angeles) en de andere in Stanford.

Leonard Kleinrock, Charley Kline en Bill Duvall voerden de test uit, waarbij ze probeerden om het woord “login” van de ene naar de andere computer te sturen.

Het lukte ook nog bijna … De “L” en de “O” werden goed verstuurd, maar toen viel de verbinding weg.

Gelukkig lukte het een uur later wel om de volledige boodschap “LOGIN” door te sturen. De karakters “L” en “O” zijn dus de eerste data die ooit over een langeafstandsnetwerk verstuurd zijn.

Tegenwoordig kunnen we ons de wereld niet voorstellen zonder internet. Praktisch alles gaat via internet en het wordt steeds meer.

De volgende stap in de ontwikkeling van het internet is ‘The Internet of Things”, vaak als IoT aangeduid. Dat wordt onder andere mogelijk gemaakt door de nieuwe 5G-standaard. Bij IoT zullen apparaten direct aangesloten worden op het internet en autonoom met elkaar communiceren.

Zo bestelt je frigo automatisch een pak melk als hij constateert dat je bijna door je vooraad heen bent. Je frigo betaalt dan ook de leverancier, en verzorgt een toegangscode die de bezorger kan gebruiken om toegang te krijgen om je frigo aan te vullen. Je hoeft er dan ook niet meer voor thuis te blijven. ?

50 jaar geleden hadden ze niet kunnen voorspellen wat er nu allemaal mogelijk is. Met een exponentiële ontwikkeling ben ik benieuwd wat we de komende 50 jaar gaan meemaken.

Hieperdepiep Hoeraa !!