Als je aan deze twee criteria voldoet tenminste.

Niet iedere ondernemer heeft marketing nodig om zijn product of dienst verkocht te krijgen. Sommige hebben een monopolie op iets unieks waar mensen écht op zitten te wachten (criterium 1) en ze hebben een ruime klantenkring die 100% loyaal is (criterium 2). In mijn 30-jarige loopbaan in marketing heb ik deze ondernemer nog niet mogen ontmoeten.

Wanneer ik aan ondernemers vertel, wat wij doen bij De Marketing Mentor, namelijk bedrijven, producten en diensten “in de markt zetten”, krijg ik toch regelmatig te horen: “Marketing? Dat heb ik niet nodig.” Om er na verloop van tijd soms achter te komen dat dezelfde mensen met allerlei vragen zitten waar marketing een oplossing voor kan bieden. Jammer.

De ondernemer die geen marketing nodig heeft

We kennen hem allemaal wel, deze bijzondere ondernemer die geen marketing (mentor) nodig had: Mr Dyson. De man die in de jaren 80 een stofzuiger uitvond die (nog altijd) werkt zonder stofzuigerzak en daarbij zeer effectief is. En zelfs hij veroverde de markt niet zonder slag of stoot Lees hier het verhaal.

Zelf verkeerde ik ook eens in de gelukkige omstandigheid voor een heel innovatief merk te werken. Een merk dat steeds weer unieke proposities ontwikkelde die mensen echt meerwaarde gaven. In 1995 kwam Calgonit (Finish) als eerste met een twee-laags vaatwastablet. Toen ik in 1997 ten tonele verscheen was dit echter al een standaard in de markt geworden. Weg koppositie.

In 1999 introduceerden we de Powerball: een grote stap voorwaarts voor de reinigingskracht van vaatwastabletten. Uiteraard veroorzaakte deze productinnovatie een enorme omzetverhoging voor het bedrijf. Of niet? Nee, niet zonder het verhaal er omheen te vertellen (= marketing). Niemand was bereid zomaar een (duurder) tablet met een rood balletje te kopen. Dat moest wel eerst goed uitgelegd worden. Met succes? Wel, misschien zegt het voldoende dat dit product vandaag de dag de ‘Classic’ in het assortiment is.

Heb jij marketing nodig?

Waarschijnlijk wel. Altijd uniek blijven, is vrijwel ondoenlijk. Ook voor Finish, dat sinds de Powerball niet meer zo’n belangrijke innovatie heeft kunnen neerzetten. Ook voor Dyson, die bij elk nieuw product heel snel (nadat zijn patent verloopt) te maken krijg met copycats en look-a-likes.

Zonder een goed verhaal de markt veroveren? Ik geef het je te doen. Dan kun je natuurlijk nog besluiten om je marketing zelf te doen, want met gezond verstand kun je misschien best een eindje komen. Maar weet waar je aan begint (en lees dus eerst even deze blog).

Als ik zelf mijn bier ga brouwen of mijn huis schilderen, kom ik ook best een end. Een schuimend alcoholhoudend drankje lukt misschien wel. En kleur op de gevel ook. Maar zal het ooit echt goed worden? Waarschijnlijk niet. Daar heb ik een vakman voor nodig met kennis en ervaring. Zo is het ook met marketing.

Denk jij (geen) marketing nodig te hebben? Maak dan eens een vrijblijvende afspraak met De Marketing Mentor. Dan kan ik eindelijk eens die zeldzame ondernemer ontmoeten. Of ik kan je uitleggen wat een marketingvakman voor jou kan betekenen.

Foto:
Pike Place Market, dé handelsruimte in Seattle voor ambachtslieden en handelaars (september 2018)