GENT – Het Gentse crowdlendingplatform WinWinner pleit voor een uitbreiding van de winwinlening. Met die maatregel wordt investeren in startende en groeiende ondernemingen gepromoot. “Veel ondernemers zijn zwaar getroffen door de coronacrisis en zijn volop bezig aan een financieel noodplan. Een uitbreiding van de winwinlening kan investeren aantrekkelijker maken, waardoor de kredietgevers én kredietnemers stappen vooruit kunnen zetten”, aldus WinWinner-oprichter Matthias Browaeys.

De corona-uitbraak doet in heel wat ondernemingen financiële alarmbellen afgaan. Plots zijn ondernemers gedwongen om hun groeiplannen in de koelkast te steken en gaat de volledige aandacht naar overleven. De overheid wil de ondernemers hierbij helpen: onder meer een hinderpremie en een uitstel van btw-betalingen moeten ondernemingen financiële ademruimte bieden.

Rente en belastingkrediet

Het Gentse crowdlendingplatform WinWinner, dat ondernemingen helpt om via leningen groeifinanciering op te halen, zit op de eerste rij van het financieringsklimaat: “We zien dat veel bedrijven op zoek zijn naar financiering om deze moeilijke periode te overbruggen”, vertelt oprichter Matthias Browaeys. “Het is moeilijk om alle recent genomen maatregelen in één format te krijgen, ondernemers zien door de bomen het bos niet meer.”

In plaats van allerlei nieuwe maatregelen te lanceren pleit WinWinner daarom voor de uitbreiding van een reeds bestaande maatregel: de winwinlening. Via deze lening kunnen ondernemers aan vrij lage rentes (0,875 tot 1,75%) geld lenen bij particulieren, die bovenop hun rente ook een belastingkrediet (2,5% op het openstaande bedrag) krijgen bij de overheid. Een waarborg van 30% op het openstaande bedrag is een extra veiligheid die is ingebouwd in de maatregel.

De winwinlening werd in 2006 in het leven geroepen om investeren in startende ondernemingen te promoten. In 2011 werd de maatregel uitgebreid naar alle Vlaamse kmo’s. En het succes nam door de jaren heen toe: waar in 2011 nog voor zo’n 24 miljoen euro geleend werd via de winwinlening, was dit vorig jaar meer dan 62 miljoen. 2019 was dan ook een recordjaar voor de winwinlening. “Aanvankelijk investeerden vooral vrienden en familieleden van ondernemers via de winwinlening, maar gaandeweg zijn mensen de winwinlening meer en meer als een echt beleggingsinstrument gaan zien en zien we ook veel terugkerende investeerders”, aldus Browaeys.

“Laat de winwinlening haar naam eer aandoen”

“Ons voorstel vandaag is dan ook om de winwinlening aantrekkelijker te maken voor investeerders”, gaat Browaeys verder. “Door bijvoorbeeld de maximale rente te verhogen of de overheidswaarborg naar 50% te brengen zullen meer mensen geneigd te zijn om een deel van hun spaargeld in de economie te investeren, een economie die hunkert naar financiering in deze tijden.”

En dat spaargeld blijft recordbedragen halen: begin 2020 stond er meer dan 270 miljard euro op Belgische spaarrekeningen. “Ook op financieel vlak wordt er blijkbaar gehamsterd. Maar dat geld staat bij deze lage rentes te verdampen, als je rekening houdt met de inflatie”, vindt Browaeys.

“Door de winwinlening aantrekkelijker te maken zullen meer en meer mensen de maatregel gaan zien als een investeringsinstrument. Op die manier kan de winwinlening verder haar naam eer aandoen en een win-winsituatie voor ondernemers én investeerders creëren. Het vaste kader rond de winwinlening is er al, het is gewoon een kwestie van de modaliteiten aan te passen”, besluit Browaeys.


Bron: made in Oost-VlaanderenWinWinner