Beheer jij je website zelf? Heb jij al eens een pagina of blog post van je site verwijderd?

Misschien was deze niet meer actueel, en wou je een nieuwe maken? … of wou je optimaliseren voor Google door een nieuwe verbeterde versie te plaatsen?

Het is altijd goed om je website up to date te houden. Maar met het verwijderen van pagina’s moet je een beetje opletten. Hieronder enkele belangrijke principes op een rijtje.

Zorg dat je nooit …

  • Een pagina of blog post verwijderd!
  • De url van een pagina of blog post aanpast!
    (b.v. https://amigoweb.be/over)

 

Waarom mag je dit niet doen?

Google en andere zoekmachines indexeren pagina’s op jouw website. Afhankelijk van een aantal factoren geeft Google hier een bepaalde ranking aan. Als jij de pagina verwijdert of de url aanpast, dan kan Google deze pagina niet meer terugvinden. Je bent dan ook de opgebouwde ranking kwijt. De pagina met de aangepaste url wordt door Google als nieuwe pagina gezien en heeft dus niets meer te maken met de opgebouwde ranking die je daarvoor had.

Je pagina of blog wordt dus opnieuw geïndexeerd, en de opgebouwde ranking van de pagina moet weer opnieuw opgebouwd worden! Bovendien zullen bezoekers die op een link klikken die voorheen naar deze pagina verwees nu een foutmelding krijgen! Want de URL is verdwenen en niet meer terug te vinden.

 

Hoe moet je dit dan oplossen?

Als je nieuwe content wilt toevoegen die de oude content moet vervangen, gebruik dan de reeds bestaande pagina! Met andere woorden, behoud de pagina of blog, maar pas de inhoud aan. Het is uiteraard wel de bedoeling dat de nieuwe content gerelateerd is aan de oude content. We spreken dus van een update. Google houdt van ‘verse content’ … dus je content ‘updaten’ zal de ranking van je pagina verhogen.

Tip: doe eerst een goed zoekwoorden onderzoek en gebruik de resultaten bij het updaten van je pagina of blog!

 

Waar wat als je toch je pagina of blog wil verwijderen?

In sommige gevallen wil je toch de pagina of blog verwijderen. Hoe pak je dit dan aan zonder je ranking te verliezen en inkomende bezoekers niet op een foutpagina te verwelkomen?

Hiervoor bestaat er een oplossing: Schakel je pagina door naar een andere pagina met een zogenoemde ‘301-redirect’. Met een 301-redirect laat je de zoekmachine weten dat de huidige website permanent verhuist is. Bovendien wordt de bezoeker doorverwezen naar de aangegeven pagina, dus kan je deze alsnog ‘opvangen’.

Ok … maar hoe doe ik dit dan?

Dit ligt aan het type website, er zijn vele verschillende website platformen. Een van de bekendste is WordPress. Bij WordPress kan je hiervoor een plug-in installeren. Een plug-in die dit (en meer) doet is Yoast SEO.

Er zijn echter veel verschillende platformen … bij sommige zit het ingebouwd zoals ook bij onze eigen Web-AmiGo. Bij anderen is het een aparte optie die erbij aangeschaft moet worden. Enkele hebben helaas deze mogelijkheid niet ingebouwd, en dan zal dit door een programmeur aangepast moeten worden.

 

Geraak je er niet uit? Geef ons dan gerust een seintje, we helpen je graag verder.