“Geef altijd door wat je geleerd hebt”: wijze woorden van ‘master Yoda’*, de mentor van Luke Skywalker in de Star Wars saga. Hoewel ik nog geen 900 jaar oud ben, zoals Yoda en dat waarschijnlijk (je weet nooit!) niet zal worden, voelde ik jaren geleden al dat ik graag wil doorgeven wat ik zelf geleerd heb. Ik wil een mentor zijn! 

Mijn eerste mentor 

Dat heeft zeker met mijn eigen mentors te maken, waarvan de eerste niet de minste was. Ik was 14 jaar en had mijn eerste betaalde optreden als muzikant, vervanger van een collega-saxofonist.

Daar zat ik als jonge gast tussen al die doorgewinterde professionals. Stijf van de zenuwen natuurlijk. 

Naast mij zat Hans, eerste trompettist en bandleider en toen al ver in de 60 met een immense passie voor muziek. Hans nam mij ter plekke onder zijn vleugels. Ik weet echt niet meer wat we allemaal gespeeld hebben. Wat ik nooit zal vergeten is dat Hans tijdens een swingnummer opeens tegen mij zegt: “Frank, volgende solo is voor jou. En opstaan hé.”  

Een eerste keer stel je beter niet uit 

Wat? Ik? Een solo? En ook nog opstaan? Daar stond ik met trillende knieën in het zicht van het hele publiek en speelde wat er in me opkwam. Laten we het maar gestuntel noemen, een geslaagde solo was het niet. En dat deed er ook niet toe, begreep ik toen Hans in de volgende pauze tegen mij zei: “Ik wist dat je het kon, Frank. Een eerste keer blijft altijd een eerste keer. Dus waarom uitstellen tot de volgende keer?” Het deed er helemaal niet toe wat ik speelde, alleen maar dat ik de durf had om op te staan en mezelf aan het publiek te tonen. “Ik wil je vanaf nu graag in de band hebben”, zei Hans en de rest is geschiedenis: ik sta inmiddels 40 jaar op het podium.  

De kracht van een mentor 

Pas veel later begreep ik dat Hans mijn eerste mentor was. Hij was degene die in mij geloofde. Met een klein zetje in de rug liet hij mij een enorme sprong maken. Vanaf dat moment was muziek nooit meer hetzelfde voor mij en die passie voor muziek groeit nog iedere dag. Wie het met eigen ogen wil zien: dit was 19 juli 2019 op de Groentenmarkt tijdens de Gentse Feesten.

Zo is het idee van De Marketing Mentor geboren. Ik wil ondernemers ook sprongen laten maken waar ze anders niet van zouden dromen. Soms is een gesprek, een uurtje sparren al genoeg om veel in beweging te zetten. Vaak is een mentoring traject van een aantal sessies genoeg om mensen volledig anders en met veel meer begrip naar hun eigen missie en business te laten kijken.  

De leerschool van het mentorschap 

Voor mij is het niet meer zo belangrijk om zelf als marketeer grote daden te stellen, zoals met de ABN AMRO Volvo Ocean Race indertijd. Niet dat ik niet meer bijleer. Integendeel zelfs! De wisselwerking met andere ondernemers is een prachtige leerschool die mij ongelooflijk veel voldoening geeft. Ik leer nu door mijn ervaring en kennis, mijn successen en zeker ook mijn falen op marketinggebied, in dienst te stellen van de doelen van andere ondernemers. Ondernemers met passie en goede ideeën, maar met wat minder kennis van marketing dan ik.  

Ontmoet jouw nieuwe mentor 

Wie waren de mentors in jouw leven tot nu toe? Gewone en bijzondere mensen, familie en vrienden, collega’s of bazen die jou in de verschillende fasen van je carrière lieten groeien. Die je advies, ondersteuning en op het juiste moment aanmoediging gaven. Precies deze ervaring wil ik als De Marketing Mentor aan ondernemers zoals jij bieden. In een “samen-zijn-wij-sterk-relatie”, gebaseerd op vertrouwen. 

Wil je meer weten over De Marketing Mentor? Om nog maar eens met Yoda te spreken: “Try not. Do. Or do not. There is no try.”

Zoals gezegd: de eerste keer stel je beter niet uit. Maak dus meteen een afspraak voor een eerste kennismaking.

Bel of mail De Marketing Mentor

*“Always pass on what you have learned” zegt Yoda. 

Foto: Frank op de Gentse Feesten 2019 (fotograaf: Bjorn Leus)