… overleg dat eerst even

Ik zie mijn ouders nog zo voor me staan: “Frank, je moet anderen zo behandelen zoals je zelf door hen behandeld wil worden.” Op elk moment hebben ze aan mij aan deze Gulden Regel van de praktische ethiek herinnerd.

Misschien herken jij deze situatie ook uit jouw jeugd? En geef je als ouder deze regel zelf aan je kinderen door?

Als privépersoon ben ik een enorme fan van deze Gulden Regel.  Als ondernemer en marketeer leef ik ze iets voorzichtiger na. En dat heeft een goede reden.

Jouw leefwereld t.o.v. die van je klant

De Gulden Regel gaat er namelijk van uit dat de ander precies zo behandeld wil worden als jij. Maar klopt die aanname wel?

Jij houdt van duidelijkheid, jij doet niets liever dan kleur bekennen, terwijl je klant hierdoor juist enorm afgeschrikt wordt. Wat ik mijn enthousiasme noem, ervaren anderen weleens als overdonderend en opdringerig.

Veronderstellen of toch eerst overleggen?

Tijdens een opleiding 20 jaar geleden werd mij dit pijnlijk duidelijk. Ik moest een geblinddoekte collega door een hindernisparcours helpen. Bijna vanzelfsprekend pakte ik haar arm om haar door het parcours te leiden. De trainer greep snel in en stelde de terechte vraag: heb jij wel gevraagd of zij als een slachtoffer behandeld wil worden? Misschien wil zij alleen maar duidelijke aanwijzingen. En heb jij gevraagd of je haar überhaupt mag aanraken? Ik stond met mijn mond vol tanden. Maar had het lesje voor de rest van mijn leven geleerd.

Helpen? Wat is dat?

Als ondernemer willen wij allemaal onze klanten verder helpen. Voor jou betekent dat misschien, zoals voor mij, dat je hen uitdaagt om hun grenzen te verleggen. Als je klant onder helpen verstaat dat jij precies vertelt wat hij of zij moet doen, gaat dat problemen opleveren in de communicatie. Met alle gevolgen van dien op jouw kans van slagen om die opdracht binnen te halen of een klant tevreden te houden.

Leefwerelden begrijpen = de sleutel tot succesvol ondernemen

Wanneer je drijfveren kunt herkennen en ermee werkt, dan helpt je dat als ondernemer om mensen aan te spreken op een manier die hen echt raakt. En dat overtuigt en verkoopt veel beter!

Wil je meer weten over je eigen leefwereld en die van je (potentiële) klanten? En wat dat voor jouw marketing betekent? Lees hier mijn eerdere blog daarover.

Of maak een vrijblijvende afspraak met mij:
frank@demarketingmentor.com of +32 472 43 65 13

Mijn dank gaat aan de Rudy & Freddie Show op www.decorrespondent.nl voor de inspiratie van deze blog.