Een van de gevolgen van #blijfinuwkot (of #blijfthuis in Nederland) voor De Marketing Mentor: onze derde vlog over het belang van marketing in je bedrijfsfundament kunnen we niet op de geplande locatie filmen.

Dan maar een blog vanuit mijn zetel thuis. Keep calm and carry on 😊. Laten we concreet worden! Lees hieronder verder.

Waar waren ook alweer gebleven?

Marketing als onderdeel van je bedrijfsfundament. Wanneer je andere keuzes maakt bij het leggen van je fundament, krijg je uiteindelijk een heel ander huis, om onze metafoor nog even door te trekken. Echt álles vloeit namelijk uit je initiële keuzes voort. Niet enkel je communicatie, zoals het beeld en design dat je gebruikt, je logo, de tone of voice in je brochure, je website of op sociale media. Het gaat veel dieper dan dat.

De belofte die je jouw klanten maakt, zal totaal anders zijn. Dat is sterk afhankelijk van de doelgroep waar je op focust en de betekenis die je voor hen wilt hebben. Jouw gedrag en dat van je personeel, de keuze van je locatie, je kantoor-/winkelinrichting, de soort en mate van service, de trends die je volgt of juist negeert: alles is een gevolg van je fundament.

Alles wat je niet in je basis vastlegt, leidt tot een gebrek aan focus. Het resultaat is dat je verwarring zaait over wie je bent en waar je voor staat. Als jij dat zelf al niet goed weet…. Een van de belangrijkste dingen die een goede marketingstrategie voor je doet, is het op één lijn brengen van al je touchpoints (= alle punten en momenten dat jij, jouw bedrijf, je merk met een van je stakeholders in aanraking komt).

Een goed voorbeeld dat (daarom) iedereen kent: IKEA

Iedereen kent IKEA. Iedereen weet waar IKEA voor staat: trendy, maar goedkope meubels voor families die leuk willen wonen voor weinig geld. Dat is niet uniek: er zijn andere winkels en winkelketens die vergelijkbare meubels en prijzen bieden. IKEA is niet zozeer anders omdat de producten anders zijn, maar door een andere benadering van de markt. Andere marketing.

Dat begint ermee dat IKEA de klanten heel veel zelf laat doen: geen persoonlijk advies (wel een folder), zelf het magazijn in, zelf vervoeren en zelf monteren. Zo besparen ze op personeelskosten en locatie (nooit in dure stadscentra) en houden ze de prijzen laag.

Ze kruipen bovendien in de huid van de doelgroep – jonge families – en geven hen extra service, zoals lange openingstijden, de familievoordeel, betaalbare maaltijden en kinderopvang in de ballenbak. Daarmee heeft IKEA een unieke strategische positie ontwikkeld bij een heel specifieke doelgroep. De kracht van het concept schuilt erin dat ze dit vertalen in werkelijk alles wat ze doen: inrichting, service, locatie, personeel, communicatie, etc. etc..

Duidelijke keuze betekent efficiënt inzet van tijd, geld en energie

IKEA heeft een duidelijke keuze gemaakt in het fundament. Zij hebben niet gekozen voor welgestelde veertigplussers met weinig tijd, terwijl dit toch ook een interessante doelgroep is. Een groep met heel andere wensen en eisen op het gebied advies, snelheid, service en gemak én met een dikkere portemonnee.

Wat als IKEA niet zo’n duidelijke keuze had gemaakt in de marktbenadering, omdat ze iedereen toch als klant willen? IKEA zal niemand de toegang tot de parking ontzeggen of aan de kassa terugsturen. En toch is juist die focus de reden van hun succes, de reden dat vrijwel iedereen wel iets van IKEA in huis heeft staan.

Door een goede positionering in je fundament vast te leggen, stel je duidelijke prioriteiten. Al je keuzes zijn helder, alles was je doet, doe je met overtuiging, omdat je je actief en doelbewust richt op je meest waardevolle klanten. Je middelen (die altijd ergens begrenst zijn) zet je optimaal in, omdat je focust op de dingen waarmee je de meeste impact maakt.

Dat is wat het betekent om jezelf te onderscheiden: je maakt jouw aanbod uniek in de markt. Daar gaat het om.

In de volgende en laatste aflevering van deze serie over het belang van marketing in je bedrijfsfundament – dat wordt wel weer een vlog 😊 –  leggen we jou ons beproefde 4 stappenplan uit waarmee je jouw aanbod ook uniek kunt maken.

Je kunt ook nu meteen een gratis sparringsessie van één uur boeken en ontdekken wat marketing in je bedrijfsfundament voor jou en je bedrijf kan betekenen. Wij zijn ontzettend benieuwd naar jouw kijk op de dingen.