Iedere ondernemer ziet tegenwoordig de noodzaak van een website wel in.
Uiteraard kan je hiervoor een gespecialiseerd bureau inschakelen, maar dit is vaak een flinke investering en niet iedere ondernemer heeft hiervoor het budget.
Gelukkig zijn er vandaag de dag ook betaalbare alternatieven.
WordPress is een systeem wat momenteel erg populair is en ook geschikt is voor de doe-het-zelvers. In beginsel ontwikkeld als blogplatform, maar inmiddels geëvolueerd tot volwaardig content managementsysteem (CMS).
Voordelen van werken met WordPress:
- Gratis platform
- Open source
- Gebruiksvriendelijk
- Gemakkelijk uit te breiden
- Grote gebruikers community
Hieronder volgt een stappenlijst voor het zelf maken van je WordPress Website. Uiteraard kunnen wij je daarbij ook ondersteunen voor een vriendschappelijke prijs 😉
Domein Registratie
Om te beginnen heb je een Domeinnaam nodig, dit is het naam wat men intypt in de Internet Browser om op je site terecht te komen, b.v. SociAmiGo.be
Het volledige adres wordt ook wel URL genoemd, b.v. www.SociAmiGo.be of http://SociAmiGo.be
De naam kan je het beste registreren bij je Hosting provider. (zie volgende punt)
Hosting
Om een website online te kunnen plaatsen heb je ook een ‘plekje’ op het Internet nodig. Zie het als een harde schijf die verbonden is met het Internet, zodat als mensen je URL intypen ze op je website terecht komen. Vrijwel iedere Hosting provider heeft tegenwoordig de optie om WordPress voor te installeren, zodat je snel en gemakkelijk aan de slag kan. Hiervoor dien je na het aanmaken van je account in te loggen op de server en daar heb je dan de optie om WordPress te installeren. Een betaalbare Hosting provider voor eenvoudige WordPress sites is Versio, zelf gebruiken we deze ook, o.a. voor onze eigen website: SociAmiGo.be
Let Op: kies wel voor Webhosting in België, Google kijkt namelijk ook naar het IP adres van de server.
WordPress Thema
Als WordPress geïnstalleerd is, dan is de eerste stap om een Thema te kiezen, die als basis geld voor het design en mogelijkheden van je website.
Advies is om hier voor een Premium Thema (Betaald) te kiezen. Een voordeel hierbij is dat je bij deze ondersteuning krijgt en er ook regelmatig updates gemaakt worden. Zou je een gratis thema hebben, dan zou het kunnen gebeuren dat er na een update van WordPress bijvoorbeeld bepaalde zaken niet meer goed werken, de urgentie om dit recht te zetten is bij de makers van een gratis thema niet altijd zo hoog. Bij een Premium Thema wel, want daar betaal je ook voor. Zorg wel dat je in alle gevallen een backup maakt voordat je een update doet, of andere aanpassingen aan de site doorvoert. Wij maken o.a. gebruik van de thema’s van Elegant Themes, met de Divi builder kan je de meest diverse websites ontwerpen zonder kennis van programmeertalen.
Plugins
Een Plugin is een programma dat je kan toevoegen aan je WordPress site om een bepaalde functionaliteit die niet standaard in WordPress of in je Thema zit toe te voegen. Probeer hier ook voor dezelfde redenen als bovengenoemd altijd een Premium plugin te gebruiken. Vaak is er van de Premium versie ook een gratis versie met beperkte functionaliteit. Met de gratis versie kan je dan eerst testen of deze voldoet aan je verwachtingen. Check ook altijd even de reviews zodat je een idee krijgt hoe goed het product en de ondersteuning is.
Backups
Backups maken is uiteraard zeer belangrijk, er kan altijd wat misgaan ergens en dan wil je wel zo snel mogelijk weer terug ‘online’ zijn.
Vaak is er via de Hosting provider een mogelijkheid om backups te maken vanuit de admin software op de server. Ook zijn er speciale WordPress plugins om vanuit de WordPress omgeving een backup te maken. Een populaire WordPress plugin is UpdraftPlus.
Beveiliging
Met alle bedreigingen die er zijn op internet is het verstandig om je website een extra beveiliging te geven. Hiervoor heb je ook weer speciale plugins. All-in-One WP Security is een van de bekendere plugins om je WordPress site te beschermen. Dit pakket is vrij uitgebreid, maar met de standaard settings al geschikt voor beginners.
Instellingen
Neem de tijd om alle basis instellingen van WordPress even goed door te lopen, hieronder even enkele belangrijke zaken:
- Vul de algemene gegevens in, Titel van de website, ondertitel, emailadres etc.
- Zet de datum en tijd notatie in het gewenste formaat.
- Onder het menu-item ‘lezen’ kan je aangeven welke pagina als startpagina en welke als blogpagina gebruikt moet worden.
- Kies de juiste Permalink, de meest populaire is Post Name (/%postname%/), laat de permalink in ieder geval NIET op default staan.
Sidebar en Footer
De ‘Sidebar’ is de balk aan de linker of rechter kant van je website, afhankelijk van de instelling bij de pagina wordt deze weergegeven. Standaard staat deze bij de blog-pagina altijd aan.
De ‘Footer’ is de horizontale balk onderaan je website, deze is normaal gezien op iedere pagina zichtbaar. Voor content in de Sidebar en Footer weer te geven worden zogenoemde ‘Widgets’ gebruikt. Je kan deze terugvinden in het menu onder: ‘Weergave’-‘Widgets’. Sleep de widgets die je wilt weergeven in de zijbalk of desbetreffende footer.
Content toevoegen
Onder Menu Item: ‘Pagina’s’ kan je pagina’s toevoegen, bewerken en verwijderen. Of en hoe deze in de menu stuctuur aangegeven worden op je site pas je aan bij ‘Weergave’-‘Menu’s’.
Bij het Menu Item: ‘Berichten’ kan je je Blog berichten schrijven.
Een goede website heeft minimaal de volgende zaken:
- Een homepage, waar de bezoekers als eerste op komen en met jou en je product/dienst kennis maken.
- Een ‘over’ pagina, die wat meer achtergrond info over jou geeft.
- Een ‘contact’ pagina, waar alle contact informatie staat en bij voorkeur ook een contactformulier wat de bezoeker meteen kan invullen om extra informatie te krijgen.
- Een ‘Blog’, dit is namelijk de plek waar je jou unieke content kan delen met de bezoekers van je website. Zorg voor waardevolle content waar jou doelgroep wat mee kan. Maak het ook makkelijk om deze content te delen op Social Media (zie Tip onder).
Bonus Tips
We hebben kort de basis stappen behandeld voor het opzetten van je WordPress site, met de volgende bonus tips ga je er nog meer uithalen:
- Zorg dat je content eenvoudig te delen is op Social Media, dit kan eenvoudig gedaan worden d.m.v. een speciale plugin te installeren. Zelf gebruiken we meestal de Monarch plugin van het eerder genoemde Elegant Themes, met deze voeg je eenvoudig knoppen toe voor het delen van je content op o.a. Facebook, Twitter, LinkedIn, etc.
- Plaats een Opt-In op je site, waarmee je bezoekers vraagt om hun naam en email-adres. Uiteraard willen deze graag ook wat van jou ontvangen voor het afgeven van hun email, dus zorg dat hen ook wat bied. Ook dit kan weer middels een plugin, wij gebruiken meestal de Bloom plugin van Elegant Themes. Met deze kan je verschillende soorten pop-ups, fly-ins, etc. maken om de aandacht van de bezoeker te trekken. Zorg er wel voor dat je deze koppelt aan een email-responder die automatisch alle email-adressen opslaat, zodat je deze later kunt gebruiken voor een mailing.
- Met een SEO plugin kan je jou website beter optimaliseren om door Google gevonden te worden op bepaalde zoekwoorden. Een goede gratis plugin hiervoor is die van Yoast.
Een heel verhaal, en uiteraard kunnen we je geen volledige WordPress cursus geven in één blog-post. In ieder geval is onze intentie om je hiermee alvast een start mee te kunnen laten maken. Via Google is er een berg informatie te vinden over alles wat met WordPress te maken heeft.
Uiteraard staan wij ook klaar om je verder te helpen indien gewenst, heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op.
Veel succes met het opzetten van de website,
SociAmiGo.